Aioli

Den perfekte følgesvenn til ferskt brød, og ett must på alle tapasbord!

Ingredienser 

  • 2 eggeplommer
  • 1 dl Olivenolje fra Castillo de Canena
  • 2 dl nøytral olje
  • 2 fedd hvitløk
  • 2-3 ss vann
  • Bladpersille (kan sløyfes)
  • Sherryeddik
  • Salt
  • Stavmikser og høy, smal beholder som rommer 0,5-1 liter. Har du ikke stavmikser kan liten food-prosessor benyttes. Ellers så kan gjøre den manuelt med visp og bakebolle!

Fremgangsmåte

Start med å skille eggeplommene fra hviten. Hviten kan du bruke til noe annet, den holder seg ett par dager i kjøleskap og kan dessuten fint fryses. Putt eggeplommene i beholderen sammen med vannet, hvitløk, salt, eddik og bladpersille. Bladpersillen kan du velge bort, eller bytte ut med andre urter. Sherryeddik kan også byttets ut med sitron- eller limejuice. Nå kan du begynne å kjøre det hele sammen. Mens du kjører mikseren på fullt (eller pisker kraftig) heller du oljen i tynn stråle ned i beholderen. Det er viktig at du ikke sper for fort, spesielt i begynnelsen. Hvis den begynner å bli veldig tykk kan du tilsette litt mer vann. Hvis den er litt tynn når du har brukt all oljen skal du spe med enda litt mer olje til riktig tykkelse. Til slutt smaker du til med salt og syre hvis det trengs mer.