Castillo De Canena

I tettstedet Jaen i Andalucia finner vi olivenplantasjen til familien Vañó

Historisk preges Andalucia av å ha vært en smeltedigel mellom velstående mennesker fra mange forskjellige folkeslag. Da disse forlot området, fant forfedrene til familien Vañó et stykke land der de fikk mulighet til å dyrke egne oliventrær, og herfra kommer merkevaren Castillo de Canena.Navnet Castillo de Canena kommer fra familien Vañós gamle borg i Jaen. Denne ble bygget på 1600-tallet og har tilhørt familien i all sin tid. Hvert år vinner denne produsenten internasjonale kåringer innen olivenolje, og noe av hemmeligheten bak suksessen får vi høre fra «gamlefar selv», Louis Vañó:

«Bare med en konstant og nøysom oppfølging er det mulig å ivareta den optimale graden av modning og utvikling av olivenen, som igjen sikrer at vi har oppfylt våre krevende kvalitetsparametere. Vi håndplukker våre olivener, og sørger for rask videreforedling av råvaren. Vi vet at kun det beste er godt nok for våre norske kunder»

Som et ledd i å bidra til et grønnere miljø, har Castillo de Canena investert i solcellepaneler som ivaretar hele plantasjen og fabrikkens behov for elektrisitet.

Olivenolje inndeles i tre forskjellige kategorier

Virgin: oljen blir produsert ved fysisk eller mekanisk behandling, altså uten kjemikalier. Betegnelsen jomfruolje brukes i forskjellige sammenhenger, avhengig av om man snakker om produksjon eller utsalgsmerker. Raffinert: oljen har blitt kjemisk behandlet for å nøytralisere sterke smaker (karakterisert som defekter) og syreinnholdet (frie fettsyrer). Raffinert olivenolje blir normalt regnet som av lavere kvalitet enn jomfruolje; utsalgsmerkene extra virgin olivenolje og virgin olivenolje kan ikke inneholde noe raffinert olje. Olivenrestolje: oljen ekstraheres fra fruktkjøttrestene ved bruk av kjemiske løsningsmidler, som regel heksan, og med varme.
Spania er står for ca 40% av den globale fremstillingen hvert år, og hver spanjol inntar i gjennomsnitt 15 kg pr år. Næringsmessig inneholder olivenolje store mengder enumettede fettsyrer, noe som forskning har bekreftet at bidrar til redusert fare for hjerte og kar-sykdommer.