Kongen av paellaris

Bomba er den høyeste kvalitetsbenevnelsen av ris i Spania. Bomba-risen absorberer 4 ganger sin egen vekt,  mens vanlige ristyper normalt absorberer 2 ganger sin egen vekt. Selv om risen absorberer så mye væske, blir riskornene fast og deilig. For den perfekte paella finnes det er ingen erstatning.

Bomba er en eldgammel risstamme som vokser svært langsomt. Bombarisen dyrkes i frisk fjellvann rundt byen Calasparra i Murcia, det brukes akvedukter som ble bygget av romerne. Resultatet blir en ris som er usedvanlig dehydrert, rett og slett for at det har tatt så lang tid for å vokse. Det er nettopp dette som gjør det mulig for Bombarisen å absorbere 30% mer væske enn vanlig ris.

Inntil nylig fryktet mange at risen ville bli utryddet fra Spania. Bomba risen krever en intensiv behandling for at den skal gro frem, og i en periode ble risen nesten utryddet. Heldigvis skapte Spanske gourmetkokker en etterspørsel etter risen, slik at i dag er Bomba er igjen tilgjengelig for den kresne matelskeren.

Ris er den viktigste ingrediensen i en paella, noe som er grunnen til mange paellas kalles “arroces” i Spania. Denne spesielle grøtrisen er veldig forskjellig fra italiensk Arborio ris, som er avlet for å være kremaktig, og asiatisk ris, som er ment å være klissete. Man får rett og slett ikke riktig konsistens ved bruk av en annen ristype i en paella enn Bomba-ris.

Bomba-ris fra Burjassot dyrkes uten sprøytemidler og plantevernmidler. Ingen kjemikalier av noe slag blir tilsatt under dyrkingen.