Bomba er en eldgammel risstamme som vokser svært langsomt. Bombarisen dyrkes i frisk fjellvann rundt byen Calasparra i Murcia, det brukes akvedukter som ble bygget av romerne. Resultatet blir en ris som er usedvanlig dehydrert, rett og slett for at det har tatt så lang tid for å vokse. Det er nettopp dette som gjør det mulig for Bombarisen å absorbere 30% mer væske enn vanlig ris.
Inntil nylig fryktet mange at risen ville bli utryddet fra Spania. Bomba risen krever en intensiv behandling for at den skal gro frem, og i en periode ble risen nesten utryddet. Heldigvis skapte Spanske gourmetkokker en etterspørsel etter risen, slik at i dag er Bomba er igjen tilgjengelig for den kresne matelskeren.
Ris er den viktigste ingrediensen i en paella, noe som er grunnen til mange paellas kalles “arroces” i Spania. Denne spesielle grøtrisen er veldig forskjellig fra italiensk Arborio ris, som er avlet for å være kremaktig, og asiatisk ris, som er ment å være klissete. Man får rett og slett ikke riktig konsistens ved bruk av en annen ristype i en paella enn Bomba-ris.
Bomba-ris fra Burjassot dyrkes uten sprøytemidler og plantevernmidler. Ingen kjemikalier av noe slag blir tilsatt under dyrkingen.